English

Diensten

Mensen

Kantoor

Contact

Klachten

Spotlight januari 2015

Het terugvorderen van ‘onterecht’ betaalde bemiddelingskosten. Hoe zit het nou?

In deze Spotlight een uiteenzetting over bemiddelingskosten.

 

Vandaag de dag is het een hot item: het terugvorderen van ‘onterecht’ betaalde bemiddelingskosten door (kandidaat)huurders. Er zijn uitzendingen aan gewijd door Radar en Kassa, op internet zijn tal van voorbeeldbrieven te vinden die makkelijk door een (kandidaat)huurder zijn over te nemen, in de vakbladen wordt er aandacht aan besteed en uit gepubliceerde rechtspraak blijkt dat er (kennelijk) steeds vaker over wordt geprocedeerd.

 

Standpunten namens (kandidaat)huurders die zijn terug te vinden in procedures zijn onder andere dat de bemiddelaar twee (2) heren heeft gediend of dat het een onredelijk beding zou zijn.

 

Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Wanneer heb je als (kandidaat)huurder (of bemiddelaar) nou wel recht van spreken en wanneer niet?

 

Kort uitgelegd; een bemiddelaar heeft recht op een vergoeding als voldaan wordt aan de door de wetgever gestelde vereisten van de overeenkomst van opdracht (lastgeving in het bijzonder). In het Burgerlijk Wetboek zijn deze vereisten te vinden in de artikelen 7:400 BW e.v. Deze vereisten moeten vervolgens worden ingekleurd met de (relevante) feiten en omstandigheden en dan pas kan een oordeel worden gegeven wie recht van spreken heeft. In ieder geval kan niet zonder meer worden volstaan met het sturen van een standaardbrief die op het internet te vinden is. (Kandidaat)huurders en bemiddelaars moeten voordat zij een standpunt innemen eerst goed weten wat nou precies hun (juridische) positie is.

 

De (kandidaat)huurders die menen dat zij onterecht bemiddelingskosten hebben betaald (of moeten betalen), raad ik aan (voordat zij de standaardbrief aan hun ‘bemiddelaar’ sturen) eerst een specialist te raadplegen. De opvatting die volgens mij overheerst dat het vragen van bemiddelingskosten aan (kandidaat)huurders als iets onterechts wordt ervaren, is niet zonder meer een juiste. Berichten in de media dat Rots vast en Nederwoon zijn gestopt met het vragen van bemiddelingskosten dragen volgens mij niet bij aan de te voeren discussies.

 

De bemiddelaar raad ik aan ervoor te zorgen dat de juridische kennis op orde is op het moment dat u bemiddeld of wil gaan bemiddelen in de huur & de verhuur. Bezint eer ge begint! Zorg ervoor dat de uitvoering van de bemiddelingswerkzaamheden voldoet aan de overeenkomst van opdracht en aldus aan de daartoe gestelde wettelijke vereisten.

 

Een vergoeding vragen voor bemiddeling mag, als maar aan de daarvoor opgestelde spelregels wordt voldaan!

 

Mocht u verwikkeld zijn in een geschil of bent u voornemens bemiddelingskosten terug te gaan vorderen neemt u dan contact met mij op voor het inwinnen van advies.

 

mr. M.J. Wagemans

advocaat

 

 

 

 

Lees verder...

 

© Sleutels 2022

Disclaimer